De la o lună la alta, economia românească e văzută tot mai rău

de: Mădălina Bahrim
01 10. 2021

Indicatorii economici europeni, care măsoară gradul de încredere în economia țării noastre, înregistrează noi scăderi.

În luna septembrie, indicatorul percepției asupra economiei românești (ESI – economic sentiment indicator), calculat de Comisia Europeană, a înregistrat o depreciere.

Scăderea este pusă pe seama faptului că majoritatea sectoarelor economice se confruntă cu scăderi de performanță economică. În general, cam singura excepție o regăsim în retail. Business-urile din acest domeniu mergând cel mai bine în această perioadă. Pentru restul mediului de afaceri, criza sanitară își spune în continuare cuvântul.

Ce se întâmplă în economie, de fapt

În zona serviciilor, s-a înregistrat o pierdere de 1,9 puncte, ajungându-se la 6 puncte. În industrie, indicatorul a scăzut cu 1,8 puncte, iar în construcții, cu 1,6 puncte.

În schimb, sectorul de retail e caracterizat de o stagnare, conform statisticii europene care măsoară gradul de încredere în economia românească.

Totuși, există și vești bune pentru români. Salariul minim brut pe economie crește la 2.550 lei, de la 1 ianuarie 2022. În prezent, salariul minim pe economie a fost stabilit, în ianuarie 2021, la 2.300 de lei brut, astfel că angajații primesc un salariu minim net de 1.386 lei.

Practic, un angajat va primi suma netă de 1.524 lei, ceea ce reprezintă o creștere netă de 138 lei.

Această măsură vizează aproximativ 1,97 de milioane de salariați din țara noastră.

„Este prima dată în istoria recentă când nivelul salariului minim pentru anul următor este stabilit din timp, adică la sfârşitul lunii septembrie şi, odată cu el, un mecanism predictibil de creştere pentru anii următori. În prezent, sunt 1.970.000 salariaţi cu contracte de muncă active şi normă întreagă cu salariul mai mic de 2.550 lei (34,7% din numărul de salariaţi activi)”, a declara ministrum Muncii, Raluca Turcan.

De asemenea, premierul Florin Cîţu a anunţat la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că Guvernul propune o creştere brută a salariului minim de aproape 11%, respectiv o creştere netă de 10%, de la 1 ianuarie 2022.